Μιλτιάδης Δ. Σεϊζάνης
Διευθυντής των εφημερίδων "Αρμονία" και "Ιωνία" της Σμύρνης και ποιητής, φοίτησε στην Ευαγγελική σχολή και έγραψε το βιβλίο "Η Πολιτική της Ελλάδος και η Επανάστασις του 1878 εν Μακεδονία, Ηπείρω και Θεσσαλία" για γεγονότα της ελληνικής ιστορίας στα οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Στη Θεσσαλία αγωνίστηκε σαν εθελοντής για την απελευθέρωσή της και επιστρέφοντας στη Σμύρνη κατέγραψε τις αναμνήσεις του σε αυτό το βιβλίο που εκδόθηκε "Εν Αθήναις εκ του τυπογραφείου της Αθηναϊδος, οδός Βουλής, αριθ.29" το 1878. Το βιβλίο ανατυπώθηκε στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.
Η "Αρμονία: Εφημερίς πολιτική, επιστημονική και εμπορική" ιδρύθηκε το 1880 επίσης μετά την επιστροφή του Μιλτιάδη Σεϊζάνη από την Θεσσαλία. Ο Μιλτιάδης Σεϊζάνης έμεινε στην διεύθυνση της εφημερίδας μέχρι το 1917 οπότε διακόπηκε για τέσσερα περίπου χρόνια η έκδοσή της. Στην διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της, η "Αρμονία" εξαναγκάστηκε συχνά από τους Τούρκους να σταματήσει την κυκλοφορία της λόγω της μαχητικής αρθογραφίας της. Υπήρξε σύμβουλος του Χρυσοστόμου Σμύρνης και ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Ύπατο Αρμοστή Στεργιάδη. Ο Μιλτιάδης Σεϊζάνης υπήρξε επίσης συντάκτης και διευθυντής μιας άλλης εφημερίδας, της "Ιωνίας: εφημερίδος πολιτικής, φιλολογικής και εμπορικής, εκδιδομένης κατά Τετάρτην και Σάββατο".
Το όνομά του δόθηκε σε δρόμους αρκετών προσφυγικών συνοικιών της Αθήνας όπως η Καισαριανή, η Νέα Ιωνία κ.λ.π.
Ρίκα Σεϊζάνη
Η Ρίκα Σεϊζάνη γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με την διηγηματογραφία και το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Η Υιοθεσία", που κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις "Δόμος", τιμήθηκε με έπαινο σε λογοτεχνικό διαγωνισμό της εφημερίδας "Καθημερινή" για το ομότιτλο διήγημα.
Το δεύτερο βιβλίο διηγημάτων της με τίτλο "Το Ποτάμι που Χωρίζει" και θέμα τις χαμένες πατρίδες πήρε βραβείο της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και κυκλοφόρησε και αυτό από τις εκδόσεις "Δόμος" το 1988.
Από τις εκδόσεις "Μαϊστρος" κυκλοφορεί το τρίτο της βιβλίο με τίτλο "Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τα Πατήσια".
Κείμενα για το βιβλίο αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ
|